Menu weselne należy dobierać do smaków, nawet tych najbardziej wymagających Gości. Wiele osób, gdy ocenia Wesele, skupia się na jedzeniu, piciu i dobrej zabawie. Dlatego menu jest tak ważnym elementem, który sprawi, że Goście będą nie tylko najedzeni, ale i szczęśliwi.

Menu w skrócie:
Dania ciepłe - zazwyczaj około 4/5 dań i jest to zdecydowanie wystarczająca ilość.
Zimne przekąski - różnorodność, ale przede wszystkim odpowiednia liczebność.
Desery - często stół z różnymi ciastami (dobierzcie je do pory roku, latem lżejsze, a zimą te sycące) i nieograniczoną ilością herbaty i kawy dla Gości.

Należy zwrócić dużą uwagę na diety oraz alergeny Waszych Gości. Temat ten dotyczy coraz większej ilości osób, niektórzy z własnego wyboru, inny ze względów zdrowotnych. Odpowiedni wywiad może być pomocny. Dopytać kto jest weganem, wegetarianem, a kto ma alergię np. na orzechy.

Warto zastanowić się nad urozmaiceniem weselnego menu, które nie będzie ograniczało się do półmisków na stole, a wyjdzie naprzeciw potrzebom nawet najbardziej wymagającym Gościom.
Dodatkowe atrakcje:
otwarty bar - miejsce, w którym Goście mogą dostać różnego rodzaju drinki, dodatkową atrakcją może być pokaz sztuki barmańskiej. Najczęściej Para Młoda określa wcześniej, jakie drinki będą serwowane - zazwyczaj 4/5 alkoholowe i 1/2 bezalkoholowe,
live cooking - odpowiednik otwartego baru, tylko z jedzeniem. Kucharz przygotowuje różne dania na oczach Gości,
wiejski stół - jest to uzupełnienie zimnych przekąsek i Goście chętnie z niego korzystają, jednak często nie pasuje do stylu, w jakim odbywa się wesele,
candy bar - słodki stół, stanowi nie tylko piękną dekorację, ale również większy wybór słodkości, co pozwoli każdemu znaleźć coś dla siebie,
prosecco/coffee trucki - odrestaurowany bus, w którym podawane są napoje, często z leżakami wokół, co może stanowić dodatkową strefę chilloutu.



Przy menu weselnym należy pamiętać:
wybrać sposób, w jaki mają być podawane dania. Jak w restauracji, gdzie Goście mają specjalne menu i wybierają z niego konkretne dania, druga forma to podania każdemu z osobna zupy, a reszta dań serwowana jest na półmiskach i każdy z Gości nakłada sobie odpowiednią ilość. Trzecią formą, jednak już rzadziej spotykaną jest szwedzki stół.
odstępy pomiędzy daniami - najlepiej, jak ciepłe posiłki serwowane są w odstępie mniej więcej 3 godzin, a ostatni z nich podany jest pomiędzy 24:00, a 1:00 (dobrze, gdy obsługa - DJ/zespół, fotograf czy kamerzysta - dostaje posiłek przed Gośćmi, co sprawi, że to oni na nich czekają, a nie odwrotnie),
dobrze dobrany alkohol - zarówno wódka, jak i wina, czy inne alkohole, na które się zdecydujecie, powinna być wybrane według preferencji,
napoje na weselu - zazwyczaj przelicza się po 1 litrze na osobę przy napojach gazowanych, sokach oraz wodzie, czyli 3 litry na osobę, jednak uwzględnić należy długość imprezy, ilość dni oraz najmłodszych Gości.

Przy wyborze sali, warto wczytać się w proponowane przez nich menu i jeśli widzicie, że jakieś pozycji brakuje, śmiało pytajcie, czy istnieje możliwość jej dokupienia. Co ważne, zapytajcie, czy podawana cena jest niezależna od liczby osób i lepiej uwzględnijcie tę informację w umowie.
Na sam koniec - nie zapomnijcie o dekoracji stołu wraz z winietkami oraz podziękowaniami dla Gości.


Dominika Szymańska,
Wedding Planner
Comments